Китай осъществи първото си ракетно изстрелване за годината, изпращайки успешно в геосинхронна орбита комуникационния сателит Tiantong-1 03. Полетът е осъществен от ракетата Long March 3B, която излита за 73-ти път.

Вижте как изглежда ракетата Long March 3B >> >> >>

Сателитите от серията Tiantong-1 са важна част от космическата информационна инфраструктура на Китай и е отговор на страната за мрежата Inmarsat. Апаратът може да обслужва сателитни телефони в района на Азия и части от Африка.

Сателитите, чиповете и терминалите в системата Tiantong са разработени и произведени в Китай, което елиминира дългосрочната зависимост на китайските потребители от чуждестранни сателитни мобилни комуникационни услуги. Това означава, че от гледна точка на Китай те вече могат да разчитат на собствения си хардуер.

Long March 3B е тристепенна ракета с опция за четвърта степен. Тя има четири странични ускорителя с течно гориво и за първи път е изстреляна през 1996 година. В обновената си версия тя може да изстрелва 5500 килограма товар в геостационарна орбита.

Ускорителите, първата и втората степени използват двигатели, работещи с токсичното гориво диазотен тетраоксид и UDMH. Третата степен гори смес от течен кислород и водород.