Устройството стерилизира и смила всякакви болнични отпадъци, включително спринцовки, игли, катетри и т.н. От него излиза обеззаразена смет, за която не е нужно изгаряне, депозиране или скъпо струваща специална обработка.

Наведнъж машината обработва до 7 - 7,5 кг отпадъци, а принципната й схема е проста. Свръхнагрята пара и много голямо налягане за около 30 минути автоматично ликвидират всичко патогенно.

После, също около половин час, действа "мелницата". От нея излиза торба конфети, която без притеснение може да бъде изхвърлена във всеки контейнер за боклук.

Лични сметки

Техническата разработка е дело на 45-годишния американец Джеф Бел, който сега е шеф на малката фирма "Стерайлис" (Sterilis) в Боксборо, щата Масачузетс.

В основата на идеята за "игломелачка" са лични сметки на Бел с медицинските отпадъци. Трима негови роднини са починали от инфекции, хванати в болницата, отбелязва Блумбърг.

Машината на "Стерайлис" в край сметка пести разходи на медицинските заведения, но и не е евтина. Тя се продава за 50 000 щатски долара, а може да бъде и наета срещу хиляда долара месечно.

Първите 30-ина клиенти на Бел са в САЩ и Канада. Сред тях има болници, центрове за лечение на ХИВ-заразени, затвори, родилни отделения. Предсказват на неговото устройство и добър прием в Африка, където се води борба с ебола и други крайно опасни зарази.