Шестима доброволци ще останат осем месеца в затворено пространство в рамките на международния експеримент СИРИУС-2021, който започва днес в базата на Института по медико-биологически проблеми в Москва, съобщи ТАСС.

Експериментът ще моделира експедиция на Луната с излизане на повърхността й.

Малко преди началото на експеримента беше определен съставът на "екипажа". В него влязоха инструкторът от Центъра за подготовка на космонавти Олег Блинов (Русия), хирургът Виктория Кириченко (Русия), младши научният сътрудник Екатерина Карякина (Русия), бакалавърът по руски език и литература Уилям Браун от САЩ, представителят на командването на космическите системи на САЩ Ашли Ковалски, космонавтът-изпитател Салех Омар ал-Амери от ОАЕ.

Експериментът ще продължи 240 дена, през които доброволците ще "стигнат" до Луната, "ще прелетят около нея", търсейки място за кацане, ще "кацнат" и ще се върнат обратно. Специално за експеримента са подготвени шлемове за виртуална реалност, с които екипажът "ще излиза на повърхността". В програмата на доброволците е да вземат проби от грунта и да управляват лунен роувър. Екипажът ще е в автономен наземен комплекс и ще общува с центъра на управление по аудиовръзка, а с близките - с електронна поща.

В международния проект СИРИУС (SIRIUS - Scientific International Research in Unique Terrestrial Station - Международно научно изследване в уникална наземна станция) участват космическите агенции на Русия, Германия и Канада и специалисти от Русия, САЩ, Германия, Франция, Италия и други държави. В него са включени серия от експерименти. Първият беше през 2017 г. до 2028 г. ще бъдат проведени три експеримента с продължителност една година.