НАСА току-що одобри екипаж от четирима частни астронавти да лети до Международната космическа станция (МКС) с компаниите Axiom Space и SpaceX. Това ще бъде първата американска мисия от този вид.

Въпреки че останалите от екипажа са очевидно новаци, Майкъл Лопес-Алегрия, командир на мисията, преди това е бил астронавт на Американската космическа агенция. Наред с него, в изстрелването на 30 март се включва и друг американец - Лари Конър, който ще служи като пилот. На борда ще бъдат още канадецът Марк Пати и израелецът Ейтан Стибе.

Въпреки че това е първата напълно частна мисия до МКС, която ще бъде финансирана от частни компании за космически полети, това далеч не е първият път, когато туристи отиват до орбиталната станция. Американският инженер Денис Тито например бе обявен за първия в света "космически турист". Той успя да прекара осем дни на тогава младата станция, като се качи с помощта на Роскосмос през април 2001 година.

Много по-скоро японският милиардер Юсаку Маезава, заедно със своя асистент Йозо Хирано, станаха последните частни клиенти, които се качиха на МКС през декември 2021 година. Те също излетяха с руска ракета - "Союз".

НАСА обаче беше много по-сдържана от Роскосмос, докато позволи на частни астронавти да се качват на МКС. Американската космическа агенция дори не беше положила основите за такива частни мисии до 2019 година.