Кратер на Марс е получил името на босненската община Йезеро, съобщава информационният сайт Кликс.

Посланикът на САЩ в Босна и Херцеговина Ерик Нелсън връчи вчера на кмета на община Йезеро Снежана Ружич писмо от американската космическа агенция НАСА, в което се потвърждава, че кратер на Марс, на който следващата година трябва да кацне изследователски марсоход, е получил името на тази община в босненската Република Сръбска.

Вижте как изглежда кратера и мисията на НАСА >> >> >>

Името Йезеро е избрано сред 80 предложения, защото с външния си вид кратерът напомня сателитната снимка на босненската община.

НАСА съобщи, че обект на следващата голяма мисия на Марс ще бъде кратерът Йезеро.

Мисия Марс 2020 официално трябва да започне през юли следващата година.

Подготвяният космически роувър Mars 2020 включва усъвършенствано оборудване и широк набор от научни инструменти. На борда си апаратът ще носи безпилотен дрон - Mars Helicopter, който се разработва от 2013 г.

Мини-хеликоптерът тежи 1,8 кг и е оборудван с два носещи винта, които се въртят в противоположни посоки. Скоростта на въртене в марсианската атмосфера ще достига почти 3000 оборота в минута. Дронът разчита на вграден блок от литиево-йонни батерии, слънчеви батерии и топливни елементи.

След като кацне на Червената планета, Mars 2020 ще пусне мини-вертолета на подходящо място на повърхността. Планират се серия изпитателни полети с постепенно увеличаване на разстоянията и продължителността им.

Основната част на мисията е да търси следи от живот в пресъхнала речна делта на Марс.