НАСА проведе шест радарни наблюдения, за да установи формата на астероид в близост до Земята. Оказа се, че обектът има странна издължена форма. Той е три пъти по-дълъг, отколкото е широк.

Астероидът, наречен 2011 AG5, е приблизително с формата и размера на Емпайър Стейт Билдинг. Най-близкото приближаване на астероида до Земята се случи на 3 февруари, когато той премина на 1,1 милиона мили от нашата планета.

За сравнение Луната се намира на близо 4 пъти по-близко разстояние.

Астероидът беше открит през 2011 г., но едва наскоро се приближи достатъчно, за да могат учените да го видят добре. Той е дълъг около 400 метра и широк 150 метра.

"От 1040-те близки до Земята обекта, наблюдавани от планетарния ни радар до момента, това е един от най-удължените, които сме виждали", каза Ланс Бенър, главен учен в Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА, в съобщение на агенцията.

Екипът установи също, че скоростта на въртене на 2011 AG5 е доста бавна: отнема девет часа на обекта, за да завърши едно завъртане около оста си.

Следващото прелитане на астероида покрай Земята ще бъде пред 2040 г., когато той ще премине на около 900 хиляди км от планетата ни.