През идния месец производството на смартфоните iPhone, най-популярния продукт на технологичната компания Apple, може да намалее с до 30 на сто, тъй като един от най-големите китайски заводи, в който моделите се сглобяват, е засегнат от по-стриктните пандемични ограничения в Китай. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на свой източник, запознат с въпроса.

Производителят на iPhone, Foxconn, е предприел действия за увеличаване капацитета на друга своя фабрика - в Шънчжън, за да компенсира недостига, добави източникът, отказал да бъде назован, поради поверителността на информацията, предава БТА.

Тайванският гигант Foxconn обяви, че контролира ситуацията и ще координира допълнително производство с други заводи, за да намали всяко потенциално негативно въздействие. Компанията, листната на китайските и тайвански фондови пазари под наименованието Hon Hai Precision Industry Co, загуби 1,4 на сто в днешната пазарна сесия.

Американската компания Apple не отговори на запитване за коментар, посочва Ройтерс.

Компанията Foxconn е най-големият производител на iPhone и осигурява 70 на сто от доставките им в световен мащаб. Това представлява 45 на сто от приходите на тайванския гигант, според анализатори на базираната в Тайпе компания за финансови услуги Fubon Research.

Съгласно строгата китайска политика на "нулев ковид" регионалните власти трябва да действат бързо, за да потушат възникнали огнища на болестта, като мерките включват пълномащабни локдауни. На фабриките в засегнатите райони често се разрешава да продължат да функционират, при условие че работят по система на "затворен цикъл" - персоналът живее и работи в самите обекти. Според бизнеса подобни мерки създават много затруднения.

На 19 октомври Foxconn забрани храненето в столовите на завода си в Чжънчжоу и задължи служителите да се хранят в общежитията. Производството на завода остана непроменено. Мерките накараха служителите да изразят разочарованието си от условията на труд чрез социалните медии. Заводът в Чжънчжоу, Централен Китай, осигурява препитание на около 200 000 души.