Ноевият ковчег за растения - най-голямото в света хранилище за семена на архипелага Свалбард на около 1000 километра от Северния полюс, създадено с цел да съхрани биоразнообразието при евентуални бедствия, приема значително ново попълнение, предаде Франс прес.

Над 60 000 образци, предоставени от 36 регионални и международни генетични банки, ще попълнят наличните запаси от семена.

"На фона на ускорените темпове на климатичните промени и загубата на биоразнообразие, се налагат спешни действия, за да бъдат опазени хранителни култури от изчезване", казва Щефан Шмиц, директора на фондацията Кроп Тръст, натоварена с управлението на хранилището. "Мащабът на новото попълнение отразява глобалните опасения за ефекта от климатичните промени и загубата на биоразнообразие върху производството на храна", допълва той.

Вижте как изглежда бункерът в Норвегия >> >> >>

Сред образците, предоставени от институции в Бразилия, САЩ, Германия, Мароко, Мали, Израел, Монголия, има както семена от базови култури, така и от малко използвани диви разновидности.

С новото попълнение мострите в банката на Свалбард, съхранявани в три подземни ниши, ще станат 1,05 милиона.

Предназначено да съхрани биоразнообразието пред лицето на климатични промени, войни и други бедствия - природни или в резултат на човешка дейност, хранилището може да "приюти" около 4,5 милиона образци от семена.

Ноевият ковчег за растения, финансиран от Норвегия, функционира от 2008 г. Свидетелство за ползата от него стана военният конфликт в Сирия - през 2015 г. изследователи използваха "двойници" от хранилището, за да възстановят изчезналите семена в резултат на унищожаването на генетичната банка на Алепо, припомня агенцията. /