В пустинните части на САЩ бе открит мистериозен метален монолит, напомнящ изключително много на този от класиката на Стенли Кубрик "2001: Космическа одисея", съобщава Си Ен Ен.

Cлyжитeли нa щатската aгeнция зa oбщecтвeнa бeзoпacнocт летели над природен резерват в Юта с цел проследяване на миграцията и популациите на диви животни. Πo вpeмe нa пoлeтa те случайно са видели от въздуха лъскав и издигащ се от земята монолит.

Вижте как изглежда монолитът >> >> >>

Пилотът на вертолетът извършил бързо кацане в пустинята, а служителите разгледали от близо конструкцията, намираща се в каньон.

Монолитът е изключително гладък, но не е рефлективен. Той се издига буквално от земята на 3-4 метра височина.

"Почти на 100% сме сигурни, че това е някакъв опит за арт инсталация", заяви говорителят на Министерството на обществената безопасност на Юта лейтенант Ник Стрийт за USA TODAY.

Точното местоположение на металният монолит не е разкрито, а от щатските власти не искат да предизвикат излишен поток от хора в пустинята.

"Това е неръждаема стомана. Сглобена е с поп нитове. Това ни показва, че монолитът определено е дело на хора. Що се отнася до това, от кога конструкцията е там, бихме казали 50-60 години, като материалите на практика не са мръднали. Определено е доста интересна инсталация", допълва говорителят.

Много е вероятно щатските власти да демонтират монолитът, тъй като е забранено издигането на конструкции в природните паркове на САЩ без разрешение, което се дава доста трудно.

Междувременно онлайн ентусиасти откриха точното местоположение на монолита с Google Earth и установиха, че той е издигнат между 2015 и 2016 година.