Пробив в декодирането на мозъчните сигнали може да бъде първата стъпка към бъдещето, където войниците мълчаливо общуват по време на операции, съобщават от специализирания портал c4isrnet.

Ново изследване, финансирано от Службата за научни изследвания на армията на САЩ, успешно отдели мозъчните сигнали, които влияят на действието или поведението, от сигнали, които не го правят. Използвайки алгоритъм и сложна математика, екипът успя да идентифицира кои мозъчни сигнали насочват движението или свързани с поведението сигнали и след това да премахне тези сигнали от останалите мозъчни сигнали - такива, които не са свързани с поведението, а с мислите.

Макар технологията все още да не позволява четене на мисли, то тя има приложение. Например, могат да се открият сигналите за стрес и умора, които мозъкът издава, преди някой действително да осъзнае, че е стресиран или уморен. По този начин войските могат да разберат кога трябва да си вземат почивка и да са по-дълго време в ефективна бойна готовност.

"Тук ние измерваме не само сигнали, но ги интерпретираме", каза Хамид Крим, мениджър на програмата в Службата за армейски изследвания.

Друго потенциално бъдещо използване е тихата комуникация, каза Крим. Изследователите могат да надграждат върху изследванията, за да позволят на мозъка и компютрите да комуникират, така че войниците да могат да говорят безшумно чрез компютър в полето.

Ученият разкрива, че мозъчните сигнали могат да се четат от устройство, което да ги споделя с друго устройство, а то да ги транслира директно в главата на отсрещната страна. Скоро това ще бъде технологично постижимо и ще позволи беззвучна комуникация между хора. На практика технологична телепатия.

Армията на САЩ е осигуила 6,25 милиона долара финансиране за пет години, а в проекта вече участват редица престижни университети, включително и такива от Великобритания.

Първият проблем е да се разкодират мозъчните сигнали на мислити, за да се разбере кои думи са това. Паралелно с това се работи и по създаването на специален универсален език, който да позволи комуникацията без думи, дори и да не могат да бъдат разкодирани самите мисли. Вторият проблем е създаването на достатъчно добра и надеждна система за връзка между мозък и компютър.

Според Хамид Крим макар да е постижима, остават десетилетия до финалния функционален вариант на технологията.