Френско-германският отбранителен конгломерат KNDS разкри наследника на Leopard 2. Новият танк е с купол без екипаж, който може да бъде въоръжен с ново 140-милиметрово оръдие.

Машината е наречена е Leopard 2 A-RC 3.0, защото ползва шасито и някои базови технологии от Leopard 2. От KNDS очакват тя да бъде ключова стъпка в прехода към танк от следваща генерация.

Вижте как изглежда Leopard 2 A-RC 3.0 >> >> >>

Стандартната конфигурация на Leopard 2 A-RC 3.0 идва с дистанционна оръжейна станция, въоръжена с 30-милиметрово оръдие. Неговата задача е унищожаването на летящи към танка дронове. Това е нова заплаха, която прави танка лесен за унищожение.

Дизайнът, който също има вградена пускова установка за противотанкови управляеми ракети и е по-лек от сегашното поколение варианти на Leopard 2. Това го прави по-лесен за използване в калта.

Най-значимата нова характеристика на Leopard 2 A-RC 3.0 е новият му купол, който е с модулен дизайн.

KNDS казват, че това означава, че танкът може да бъде въоръжен със съществуващи 120-милиметрови главни оръдия, както и с бъдещи 130-милиметрови и 140-милиметрови оръдия, върху които се работи от години.

Тъй като в купола му няма никой, Leopard 2 A-RC 3.0 ще използва автомат за зареждане, за да подава боеприпаси към какъвто и тип главно оръдие да е инсталирано.

KNDS казва, че превозното средство ще може да осъществява три изстрела за 10 секунди. Системата за съхранение на боеприпаси е модулна, за да се приспособят допълнително различните опции за калибър.

В сравнение със съществуващите Leopard 2 и техния четиричленен екипаж, който включва специален товарач, новата кула означава, че версията A-RC 3.0 ще се нуждае само от трима души, за да управлява танка. Те ще бъдат разположени заедно в отделение в корпуса, което според KNDS ще намали общата им уязвимост с 30 процента.

Необитаемият купол дава на A-RC 3.0 по-нисък профил.

Говори се и за вариант със система за активна защита, инсталирана на купола. Това изглежда е версия на проектирания от Израел Trophy, който KNDS интегрира в по-новите варианти на Leopard 2. Доказаната в битки система Trophy се състои от набор от малки радари заедно с пускови установки. Задачата им е да унищожават анти-танкови ракетите преди те да докоснат танка.

Leopard 2 A-RC 3.0 идва оборудван с експлозивна реактивна броня отпред и в някои странични части на корпуса.

KNDS оценява Leopard 2 A-RC 3.0 като решение, осигуряващо преход към танк от ново поколение, без това да ощетява бюджета прекалено много и без да забавя развитието на технологичните решения за изцяло нов бъдещ танк.

Активната защитата от дронове и анти-танкови ракети, необитаемият купол и намаленото с над 10 тона тегло превръщат Leopard 2 A-RC 3.0 в по-добър от всички съществуващи танкове, биещи се от двете страни на фронта в Украйна. Предстои скоро да излязат още детайли за Leopard 2 A-RC 3.0.