The Intercept съобщава, полицейските сили в Оукланд са на път да се сдобият с въоръжени роботи. Те са най-заинтересовани от проекта PAN - модул с форма на пушка за колесни роботи, които често се разполагат във военни зони и от бомбени отряди.

PAN може да бъде зареден с халосни патрони или вода под налягане. Той може да бъде снабден и с бойни патрони.

"Човек може да си представи приложения на този конкретен инструмент, които може да изглеждат разумни", каза пред Intercept Лиз О'Съливан, главен изпълнителен директор на стартиращата компания Parity.

"Но с няколко модификации или дори само с различни видове амуниции, полицията може да се окаже въоръжена със смъртоносни роботи", допълва О'Съливан, цитиран от Futurism.

Полицията в Оукланд е обещала да използва въоръжените роботи само когато сметне за необходимо, по време на "определени катастрофални, високорискови, силно застрашаващи събития с масови жертви".

Според правозащитни организации обаче има един проблем: няма писмена, законова дефиниция за това какво значат тези конкретни термини, което в крайна сметка оставя нещата до голяма степен на полицейското управление за тълкуване.