Полицията на Сан Франциско предлага въвеждането на нова политика, която ще даде "лиценз за убиване" на роботите й, пишат Engadget и The Verge.

Според проекта полицията ще може да се въоръжи с военни роботи и да ги използва с бойни цели.

Полицейските роботи ще бъдат "използвани като смъртоносна сила, когато рискът от загубата на живота на служители е неизбежен или надвишава допустимото".

Съвета на надзорните органи на Сан Франциско преглежда проекта за ново оборудване на полицията от няколко седмици.Първоначално той не включвал въоръжаване с "роботи-убийци".

Комисията по правилата на Сан Франциско единодушно одобри версия на проекта миналата седмица, която ще бъде изправена пред Съвета на надзорниците на 29 ноември.

Докато не всички са съгласни с идеята, че роботи-полицаи ще могат да убиват хора, униформените са на мнение, че това е по-добрият вариант за обществото.

"Може да има сценарии, при които разполагането на смъртоносна робо-сила е единственият вариант", заявяват от полицията.

Въоръжените роботи не приличат на "робокоп" или казано с други думи - нямат хуманоиден вид. Полицията се интересува от военния TALON. Той е разположен на гъсенични вериги и има малък боен модул, снабден с картечница или пушка.

Полицията в САЩ осъществи първото си убийство с робот през 2016 година, когато униформени от Далас използваха верижния Remotec F5A, за да доставят бомба в близост до заподозрян, убил 5 полицаи. В последствие те взривяват дистанционно бомбата и убиват въоръжения нападател.