Базираната в Тайван компания Foxconn, най-големият производствен партньор на Apple и редица други големи световни марки, обяви спад на нетната печалба с 89% до 2,1 милиарда тайвански долара (70 милиона долара) през първото тримесечие на годината.

За компанията, която дължи повече от половината си приходи на производството на смартфони iPhone и друга електроника за Apple, това е най-големият спад на нетната тримесечна печалба в цялата й история, съобщи Блумбърг, позовавайки се на висш мениджър на Foxconn.

Постъпленията на Foxconn за периода януари-март са намалели с почти 12% и възлизат на 929,7 милиарда тайвански долара (приблизително 30 милиарда долара). Това се дължи изцяло на пандемията от коронавирус, която принуди Foxconn да спре производствените си линии, поради спад в глобалното търсене на смартфони.

Пандемията вече е струвала на Foxconn поне 10 милиарда тайвански долара (приблизително 334 милиона долара), но част от тези загуби ще бъдат компенсирани от китайското правителство. Най-лошият период за компанията вече е отминал, но несигурността на глобалния пазар за смартфони затруднява изготвянето на надеждни прогнози за следващото тримесечие.

Foxconn очаква спадът на приходите през второто тримесечие на 2020 г. да не надхвърли едноцифрен процент, в сравнение със същия период на миналата година. Но все пак за компанията това ще бъде трето поред тримесечие със спад на приходите.

Пандемията COVID-19 и карантинните мерки, предприети във връзка с нея в световен мащаб, доведоха до рязък спад в търсенето на електроника. Много партньори на Apple трябваше да спрат производството си, след като компанията затвори всичките си 42 магазина в Китай. По-късно Apple започна да затваря магазини и в други страни.