Британското министерство на отбраната инвестира 3,5 милиона лири в Лабораторията за отбранителни научни технологии за разработване на смарт-бомби: ракети, които са способни в полет да комуникират една с друга, предава technews.bg.

Още през 60-те години първите боеприпаси с лазерно насочване бяха наричани "смарт-бомби". Те можеха да бъдат насочвани към целта си от пилот или офицер, ала пет десетилетия по-късно вече наблюдаваме ново поколение оръжия, които са умни в истинския смисъл на думата: те могат да събират данни, да оценяват ситуациите и да променят плановете си, за да достигнат до целите си.

За да бъдат ефективни подобни оръжия, те трябва да могат да работят в екип, отбелязва в публикация за новата разработка NewAtlas. Досега ракетите можеха да "говорят" с центъра, от който са изстреляни, но не и помежду си.

За да се справи с това, проектът, наречен CSWTD, се съсредоточава в разработването както на нов хардуер, така и на нов софтуер, който да направи ракетите по-кооперативни, и проучва как да ги приложи в реални сценарии.

Двугодишният проект започна през април 2021 г. Новата технология може да бъде интегрирана в по-интелигентна интегрирана мрежа от ракети в рамките на пет години.

"В момента ракетите могат да комуникират с платформата за изстрелване, но не и помежду си", казват от Лабораторията за отбранителни научни технологии. "Целта на новата програма е да проучим как технически могат да бъдат постигнати междуракетните комуникации и да се използва поведение на сътрудничество за решаване на военните предизвикателства".