От абстрактни шедьоври на експресионизма до перфектни портрети и натюрморти - изкуственият интелект може да създава художествени творби, които не се различават по нищо от картини, рисувани от хора, съобщи "Мейлонлайн", като цитира резултати от проучване.

В онлайн анкети близо 200 души не са успели да различат картини на художници от творби на изкуствен интелект. Те са създадени от алгоритми, обучени с помощта на десетки хиляди изображения на истински картини.

Колкото повече изображения на определен стил анализират алгоритмите, толкова по-близки до създадени от човека ще са картините му.

"Творчеството и творческият процес са последната бариера, последният пост, където хората все още имат предимство", каза авторът на проучването Харша Гангатхарбатла, преподавател в университета на Колорадо. "Големият въпрос е можем ли да научим алгоритмите на чувства", смята той.

В изследването си ученият установил също, че хората се влияят, когато знаят дали дадено произведение е дело на жив човек или на робот. Когато хората знаят, че дадена творба е дело на изкуствен интелект, те са склонни да я оценяват по-ниско, макар че картините на роботи често се продават на високи цени.

През 2018 г. аукционна къща "Кристис" продаде картината "Портрет на Едмънд Белами", нарисувана от изкуствен интелект, за 432 500 долара, припомня изданието.