Нов, изключително интересен робот са създали учени от Северозападния университет в САЩ. Той е с размера на монета, с меко тяло и 90% от теглото му е вода. Машината има хидрогелна вътрешност и скелет от никел, който позволява промяна на формата.

Любопитно е също така, че роботът не използва хидравлика или електричество за придвижване. Вместо това изследователите са използвали процес на химичен синтез, за да програмират молекулите да реагират на светлината. Когато роботът е изложен на светлина, молекулите могат да отблъснат водата. След това краката му могат да се втвърдят, премествайки го от плоско положение в изправено.

Машината успява да се движи с типична за човека скорост на ходене чрез използване на магнитни полета. Тя може да вдига предмети и да ги държи на място, като сгъва "ръцете" си навътре. Може също и да се търкаля, за да мести дадените елементи и дори да ... танцува нещо като брейк, за да се отърсва от някои по-лепкави предмети.

Изследователите предполагат, че бъдещите версии на този робот ще могат да работят на микроскопично ниво. Очаква се, че разработката ще може да бъде полезна в редица ситуации, като например премахване на нежелани частици в определени среди. Подобни роботи могат също така да бъдат проектирани да използват механични движения за прецизно доставяне на биотерапевтици или клетки до определени тъкани.