Роскосмос планира да изведе в орбита антропоморфния робот "Теледроид" през 2024 г., предаде ТАСС, като цитира представител на Центъра за подготовка на космонавти.

В орбита вече летя един руски антропоморфн робот - "Фьодор". Той можеше да се управлява дистанционно и да извършва редица дейности. Преди да излети в Космоса роботът дори демонстрира възможността си да стреля с пистолет и да кара стара УАЗ-ка.

Вижте как изглежда руският робот "Фьодор" >> >> >>

"В близко бъдеще планираме експеримент с изстрелването на антропоморфен робот в орбита... Ориентировъчно опитът ще е през 2024 г.", каза той в кулоарите на Международния конгрес по астронавтика, който се провежда в Дубай.

По-рано от пресслужбата на Научно-производственото обединение "Андроидна техника" съобщиха, че одобрението на окончателния външен вид на "Теледроид" за открития космос е планирано за 2022-2023 г.

В края на март "Андроидна техника" подписа договор с Ракетно-космическата корпорация "Енергия" за изграждане на роботизиран комплекс от ново поколение, предназначен за излизане в космоса.

Първият прототип трябва да бъде представен през февруари 2022 г. В ход е разработката на външния вид на робота-космонавт, компонентите му и протоколите за скачване с Международната космическа станция (МКС).