Руски учени от Обединения институт за ядрени изследвания предлагат на Марс да бъдат заселени лишеи и микроорганизми, които да синтезират неорганични вещества в органична материя, предава "Известия".

Изследователите смятат, че "заразяването" на Червената планета със земни форми на живот би било добър вариант преди заселването на хора там. Екипът дори е набелязал зони, в които би било по-лесно за земните лишеи и микроорганизми да живеят - долината Маринър и равнината Хелас. Там въздушното налягане е малко по-високо, а климатът по-стабилен.

Според руснаците, ако лишеите и бактериите "не се хванат" по естествен начин, то може би е необходимо хората да помогнат за този процес. Ползите за бъдещата човешка колония ще са големи, защото Марс ще стане по-сходен на Земята.

Въпреки това съществуват етични въпроси относно това дали хората имат правото да заразяват други планети със организми от Земята. Настоящите сонди, пращани към Марс се стерилизират преди полета, за да не се допусне замърсяване. То може да е фатално за марсианските микроорганизми, ако такива все пак съществуват.