Руското министерство на отбраната е обявило, че планира да удължи срокът на експлоатация на ракетите "Топол-М", Ур-100Н и "Сатана". За целта ще бъде обявена обществена поръчка, като работите по обновяването на комплексите трябва да приключи до 2020 година.

Срокът на експлоатацията на ракетата бе удължаван няколко пъти, но досега в поддръжката участваха украински специалисти.

Вижте как изглежда ракетата "Сатана" >> >> >>

Междуконтиненталната балистична ракета "Сатана" е най-страшното оръжие в арсенала на Русия. Разработката му започва още през далечната 1962 година в развоен център в Украйна. Главен дизайнер на проекта е Михаил Янгел. Ракетата е постоянно подобрявана, за да дебютира във финалния си вариант през 1975 година.

Създателят на ракетата "Сатана" - Михаил Янгел

Снимка: Минобороны РФ

Ракетата използва течно гориво, което може да бъде заредено единствено непосредствено преди изстрелване, тъй като е силно корозивно. Излитането се осъществява от силоз, разположен на 39-метра дълбочина, като се използва газов катапулт, а ракетните двигатели стартират едва над повърхността.

За разлика от американските между междуконтинентални балистични ракети, "Сатана" може да носи една масивна ядрена бойна глава от 20 мегатона или цели 10 броя - всяка с мощност от 1 мегатон.

Към бойната глава са добавени и 40 имитатори-примамки, които да объркат и неутрализират потенциалната противоракетна отбрана. Освен това бойните глави, както и самата ракета имат възможността да извършват малки маневри, които допълнително намалят шансовете им за унищожение от ПРО.

Частична орбитална бомбардировка

Снимка: Wikimedia

"Сатана" може да извършва и частична орбитална бомбардировка. При нея бойните глави извършват непълна орбита на около 150 километра над земната повърхност, след което удрят целта си. По този начин може да бъдат избегнати противниковите радари и дефанзивни системи.