В края на май или началото на юни Русия ще започне полагане на дълбоководен комуникационен кабел в Арктика, като част от проекта "Полярен Експрес", заяви заместник-министърът на транспорта Александър Пошивай на пресконференция, предава technews.bg.

Става дума за изграждане на трансарктическа подводна оптична комуникационна магистрала от Мурманск до Владивосток. Мащабният проект трябва да бъде завършен до 2026 г., съобщи информационна агенция РБК. Дължината на кабела ще бъде 12,65 хиляди километра.

Комуникационната линия ще има шест двойки оптични влакна: две ще се използват за излаз на брега, а останалите четири за транзитен трафик. Планираната скорост за трансфер на данни е 100 терабита в секунда (Tbps), при забавяне на сигнала от 90 милисекунди. Граничните температури, които кабелът трябва да издържи, са минус 50 градуса, докато на дъното температурата е минус 2 градуса.

Според участниците в проекта, стойността му ще възлезе на 65 милиарда рубли, които ще бъдат предоставени от държавата. В тази сума не влиза изграждането на допълнителни отклонения към населените места.

В момента операторът "Морсвязспутник" преговаря с потенциални международни партньори за свързване на линията с национални и международни опорни мрежи, както и за привличане на потребители.

98% от световния интернет трафик се предава по подводни оптични комуникационни линии, а най-големите интернет компании - Google, Facebook, Apple, Amazon и Netflix - активно преместват своите центрове за данни към Скандинавския регион, за да използват естествените климатични условия и да намалят разходите за поддръжка, коментират от "Морсвязспутник".

Яндекс и други интернет компании са сред основните потенциални клиенти на бъдещата оптична магистрала. Обсъжда се и възможността за сътрудничество с мобилни оператори, които се нуждаят от високоскоростен интернет за свързване на базови станции.

Интерес към новата линия, според шефа на "Морсвязспутник", проявява и "ГДК Баимская", която възнамерява да построи минно-преработвателно предприятие на базата на порфировото медно находище Песчанка в Чукотка. Тази компания планира да разработи безпилотни превозни средства за извозване на добитите полезни изкопаеми от кариерата.