Руските бронирани машини могат да се оборудват с по-мощни оръдия с 57-мм калибър, съобщи "Российская газета", цитирана от Russia Beyond.

Концернът "Техмаш" съвместно с "Ростехком" разработва възможност за преминаване на руската бронетехника от 30-мм оръдия на 57-мм. От своя страна министерството на отбраната като поръчител също проучва въпроса, съобщи заместник-генералният на "Техмаш" Александър Кочкин. Той уточни, че в момента тече оценка на проекта. Промяната на калибъра ще наложи огромни разходи за модернизация на въоръжението и военната техника, уточни той.

Въпросът за превъоръжаването на руската бронирана техника не се повдига за първи път. За него се заговори сериозно след разработката на бойния модул АУ-220М "Байкал" с ново 57-мм оръдие. Той бе създаден на базата на руското артилерийско оръдие С-60.

Според редица експерти преминаването към новия "добре забравен стар" калибър може съществено да промени обстановката на световния пазар на оръжие в полза на Русия. Предимствата му са, че той има много по-добра пробивна сила, подходяща както срещу други бронирани машини, така и срещу сгради.

С по-мощното оръдие ще бъдат окомплектовани не танковете, а бойните машини на пехотата и БТР-ите.

Вижте коя е най-новата бронетехника на Москва >> >> >>