Фондът за перспективни изследвания на Русия вече е вдигнал във въздуха своя иновативен "Циклокар" - летателен апарат с вертикално излитане, който използва "циклична" задвижваща система, предава technews.bg.

Пълноразмерният шестместен "Циклокар" за полети на дълги разстояния се очаква да е готов през 2022 година. Той ще може да вози до 6 човека или до 600 килограма полезен товар и да изминава около 500 километра, съобщи NewAtlas.

Цикличната задвижваща система не е новост - тя се експлоатира и от австрийския Cyclotech, преди известен като D-Dalus. Налице са редица витла с променлива геометрия в бързо въртящи се цеви. Всяко витло променя стъпката непрекъснато, докато цевта се върти, което означава, че всеки ъгъл на самолета може почти моментално да векторизира тягата си на 360 градуса, без да променя оборотите на двигателя.

Руснаците планират да използват машината с хибридна задвижваща система, с изцяло електрическо задвижване и генератор за осигуряване на енергия за повече пробег. Очаква се шестместният самолет да лети със скорост до 250 км/ч.

Пробегът от 500 км се дължи на отличната енергийна плътност на бензина. На този етап не е решено какъв ще е окончателният двигател на генератора, но той ще бъде руско производство и с ротационен бутален двигател или с турбо-вал.

Машината ще може да се движи пилотирано, автономно или пък под дистанционно управление. Товарна рампа отзад ще осигурява достъпа за пътници с увреждания и ще направи товаренето на багажи по-лесно.

Ръководителят на екипа на проекта Ян Чибисов заяви в прессъобщение, че макар цикличната задвижваща система да е "аеродинамично много сложна", тя е тиха, компактна и защитена срещу чужди обекти, като същевременно позволява много бързо векториране на тягата.

Първоначалните тестове, проведени съвместно с Новосибирския институт по топлофизика, напълно потвърждават изчисленията за тягата и консумацията на енергия. Чибисов е уверен, че системата ще се превърне в използваем самолет в рамките на три години.

Комерсиализацията не е шега и ще е много скъп процес. Видеото, показано от екипа, предполага, че въвеждането в действие на машината може да започне преди всичко като военен проект.