Подписките в change.org нямат юридическа обвързаност и често от тях не последват никакви реални действия. За сметка на това те са любопитен барометър на общественото мнение. Една от най-активните петиции на сайта в последната седмица е свързана с Джеф Безос и предстоящия му полет в Космоса.

Само за 10 дена над 42 000 души са се подписали в петицията със заглавие "Не позволявайте на Джеф Безос да се завърне на Земята".

"Милиардерите не трябва да съществуват... на Земята или в Космоса. Но ако решат да отидат в последния, то те трябва да останат там", гласи описанието на подписката. Всяка минута броя на хората поискали Безос да остане извън нашата планета се увеличава.

Основателят на Amazon Джеф Безос и брат му политат в космоса през следващия месец с първия космически полет на компанията му Blue Origin, съобщи милиардерът, цитиран от Ройтерс.

"От петгодишен мечтая да пътувам в космоса. На 20 юли ще потегля на това пътешествие заедно с моя брат", написа Безос в Инстаграм. Заедно с тях ще полети и анонимен богаташ платил 28 милиона долара за възможността да прекара няколко минути в Космоса със създателя на Amazon.

Полетът ще се състои на суборбиталния кораб New Shepard, който може да прекара няколко минути на височина от 100 километра.

Капсулата е проектирана така, че да може да побере до шест пътника. Тя може да пропътува разстоянието до условната граница между земната атмосфера и космическото пространство, известна още като линия на Карман.

Бъдещият пътник ще трябва да е на възраст от най-малко 18 години, със средна височина и с тегло между 50 и 100 килограма, според условията на Blue Origin. От компанията гарантират безопасността на начинанието, като посочват, че вече са проведени 15 успешни последователни теста на New Shepard, като капсулата е за многократно използване.

New Shepard може да извършва кратки суборбитални полети, но повече от ден в орбита би довел до сигурната смърт на хората в капсулата.

Въпреки своето огромно богатство, интерес към Космоса и благотворителност, Безос има доста врагове заради своето отношение към работещите в Amazon.

Докато той е най-богатия човек в света, трудещите се в компанията му получават близки до минималните заплати и дори трябва да уринират в шишета, за да спазват графиците си. Наблюдението от роботи и опасните работни условия в складовете на компанията също са сред честите оплаквания от Amazon. Безос не е харесван и от някои природозащитници заради снимки, на които яде игуана и други екзотични животински видове.