Щатският експерт Тейлър Рогуей е заявил пред списание The Drive, че новите снимки на китайският стелт самолет J-20 показват, че той би могъл да е много "по-невидим" за радарите от руския стелт изтребител Су-57.

Вградени в под корпуса радари, геометрични ъгловати форми и специално покритие биха направили J-20 доста "невидим" за противниковите радари.

Вижте как изглежда китайският стелт J-20 >> >> >>

Освен това Китай е изпреварил Русия и по произведени бройки, защото има около 28 активни J-20.

Програмата за разработка на J-20 е струвала само 4.4 милиарда долара, което е несравнимо по-малко спрямо цената на руските и американските разработки. Според анализаторите от Wall Street Journal обаче ниската цена е в резултат на масова хакерска атака, успяла да открадне плановете и тайните на американските самолети от пето поколение - F-22, F-35, както и на експерименталния YF-23. Китайците са почерпили ноу-хау и от съветския стелт МиГ 1.44.

J-20 все пак отстъпва по своята маневреност и тяга на двигателите на Русия, но по всичко личи, че целта на китайците не е била да направят свръхманеврен самолет.

Вижте как изглежда руският стелт Су-57 >> >> >>

Вместо това нуждите на китайското ВВС са били за направата на "невидим" самолет, който може да лети на дълги разстояния и да изстрелва ракети с голям радиус. Такъв самолет би бил пряка заплаха за военното надмощие на САЩ в Тихия океан.

Американските медии вече изразиха съжаление, че военните им явно са подценили темповете с които Китай развива своите военни способности и нови технологии.

И докато свръхманевреността не е на дневен ред, то китайците активно работят по подобрение на своите двигатели, защото по план J-20 трябва да може да лети с над 2000 км/ч, а бързите скорости са от ключово значение за начина на експлоатация на китайския стелт.