Американският щурмови изтребител А-10 прави първия си полет през далечната 1972 година. Днес, почти 50 години по-късно Пентагонът пристъпва към проект за модернизация на самолета, който ще му позволи да остане на въоръжение още няколко десетилетия.

Вижте как изглежда А-10 >> >> >>

Самолетът ще се сдобие с нова кабина и възможност за носене на нови оръжия. Системите за комуникация ще бъдат подобрени.

От Пентагона споделят, че новите възможности за носене на умни бомби и ракети ще променят тактиките и сценариите, в които се използва А-10.

Само преди 10 години самолетът бе на косъм от пенсиониране, като задачите му щяха да се поверят изцяло на F-35. Проблемите и скъпата цена на полета на "невидимия" изтребител оставиха "летящия танк" във въздуха. По всичко изглежда, е А-10 ще се задържи в облаците поне до 2035 г., а може би и до 2040 г.

Основното оръжие, около което е изграден А-10, е 30-милиметровото автоматично оръдие "Гатлинг" с 7 цеви и скорострелност от 3900 изстрела в минута. Именно около това оръжие е изграден целият самолет А-10, който се превръща в най-успешния в своя клас.

Освен него А-10 има 11 пилона, на които може да носи управляеми и неуправляеми ракети и бомби с общо тегло до 7200 килограма.

Тъй като е предвидено самолетът да лети на ниски височини, той е тежко брониран с панели от титан. Американската армия е установила, че те могат да предпазят А-10 от изстрели с 57-милиметрово оръдие. Самолетът издържа и на удари с 23-милиметрови бронебойни и високо-експлозивни муниции.

За задвижването отговарят два реактивни двигателя, които са настроени да летят икономично на ниски надморски височини. Максималната скорост на самолета е 833 км/ч, но А-10 рядко се движи с над 600 км/ч.

По време на Първата война в Залива А-10 се справя феноменално със задачите си, като в своята сметка щурмовикът има унищожени 900 иракски танка, 2000 бойни машини и 1200 артилерийски установки. Самолетът дори успял да унищожи два хеликоптера, използвайки своето "Гатлинг" оръдие. По време на цялата война били изгубени едва 4 бройки от А-10.

По време на Втората война в Ирак самолетът не успял да запише подобен резултат - просто защото бил унищожил почти цялата бронирана мощ на иракската армия 10 години по-рано.

Макар някои от задачите на А-10 днес да са поверени на дронове, то помощта му е незаменима при алко по-интензивни конфликти и бойни действия изискващи по-сериозна подкрепа от въздуха, твърдят специалистите от Пентагона.