Американската космическа агенция НАСА планира да изпрати първата жена на Луната в мисия през следващите десет години. Все още обаче не се знае коя ще бъде тя, предава techews.bg.

Дванадесет американски мъже са били на Луната. Последният астронавт посети земния спътник през декември 1972 г. Сега, половин век по-късно, НАСА планира да върне хората обратно на Луната, съобщи CBS News.

Новата програма се нарича "Артемида" (Artemis), на името на митичната сестра-близначка на Аполон. САЩ искат жена да посети Луната. Все още обаче не се знае коя ще бъде тя.

Директорът по космическо изстрелване на НАСА Чарли Блекуел-Томпсън потвърди, че девет мъже и девет жени ще участват в мисията Артемида. По нейните думи, връщането към изследване на Луната ще позволи на агенцията да получи нови ценни знания и да направи много научни открития.

"Бих казала, че Луната е полигон, отправна точка за нас, за да се научим как да живеем в дълбокия космос, когато сме само на няколко дни от дома, а не на месеци или години, какъвто е случаят с Марс и други планети", казва Чарли Блекуел-Томпсън.

Досега изпълнението на програмата Артемида се бавеше, поради превишаване на разходите за мисията. Но изглежда вече финансовият проблем е решен.