Американското авиационно управление обяви окончателни правила за използване на малки дронове, прелитащи над хора и през нощта, като това потенциално е стъпка напред към използването на тези машини за търговски цели, предаде Асошиейтед прес.

Повечето от дроновете обаче ще трябва да бъдат оборудвани, така че да бъдат идентифицирани дистанционно от правоприлагащите органи.

Новите правила изискват дроновете, използвани през нощта, да включват мигащи светлини, които могат да бъдат виждани на разстояние до три километра. Операторите им ще се нуждаят от специално обучение. Малките дронове, прелитащи над хора, трябва да нямат въртящи се части, които да порежат кожата.

Правилата ще влязат в сила след около два месеца.

Всички дронове ще трябва да бъдат регистрирани в Американското авиационно управление. Те трябва да имат оборудване, което да дава дистанционно информация за тяхното идентифициране, местоположение и контролна станция. Така наречената дистанционна идентификация на дроновете беше изискване, наложено от Конгреса по призива на правоприлагащите агенции и агенциите за национална сигурност.

Производителите на дронове ще имат 18 месеца, за да направят машините си такива, че да могат да бъдат идентифицирани дистанционно. Операторите ще имат година, преди да започнат да използват подобни дронове.

Всичко това доближава хората до деня, в който ще виждат дронове да извършват по-рутинни операции, като например доставка на пратки, заяви директорът на Федералното авиационно управление Стивън Диксън.

Дроновете са бързоразвиващ се сегмент от транспорта, но тяхното използване за търговски цели е по-бавно от очакваното. Основателят на Амазон Джеф Безос бе прогнозирал, че неговата компания ще използва дронове за доставка на пратки и стоки до прага на къщите на клиентите до пет години, но това предсказание закъснява вече с две години.