Данни на Военното министерство на Великобритания сочат, че Русия е изгубила около 25% от бройките на най-новия си боен хеликоптер Ка-52 във войната в Украйна.

Унищожените бройки Ка-52 са половината от загубите на руските хеликоптери в Украйна.

Преди началото на военната инвазия в Украйна, Москва има 90 бройки от Ка-52, като според британското разузнаване до края на октомври са били изгубени 23 от тях. За разлика от тях брой на свалените Ми-28 е само 6.

Вижте как изглеждат Ми-28 и Ка-52 >> >> >>

Според други наблюдатели Русия е имала около 130 бройки от Ка-52 преди войната, но броя на загубите от този модел надхвърля драстично тези на Ми-28 и отново е около 20% от цялото количество.

Може ли тогава да се каже, че старият съветски Ми-28 е по-добър от новия руски Ка-52?

Отговорът на този въпрос е доста труден. Количеството на загубените в боя Ка-52 може да се дължи на преимущественото използване на машината. Освен това моделът със сигурност разполага с по-добра електроника и радари, спрямо Ми-28.

Въпреки това Ми-28 има две съществени предимства. Кабината на екипажа, резервоарът и всички по-важни двигателни агрегати са бронирани. Всъщност Ми-28 е може би най-бронираният хеликоптер в света. Той издържа на преки попадения от 12,7 мм бронебойни патрони и 20 мм HE-FRAG патрони. Твърди се, че една противовъздушна ракета с малък обсег е недостатъчна за валянето на вертолета.

Именно този вид ракети са отговорни за големия брой унищожени Ка-52. Второто преимущество на Ми-28 се крие в по-ниската му технологичност и по-специално опростената едновинтова носеща схема.

Според британското разузнаване темповете на загубите сред Ка-52 са двойно по-големи от темповете на производството на нови бройки от модела. Много по-вероятно е Москва да започне да обновява стари единици от Ми-28.

Най-модерният ъпдейт на съветският хеликоптер е Ми-28НЭ. Той може да носи 500-килограмови бомби и ракети, които могат да пробият 1-метрови стоманобетонни плочи с динамична защита. На практика вертолетът ще може да унищожава полеви бункери и тежко укрепени сгради. Той ще може да носи 16 броя противотанкови ракети и 4 броя от ракетите "въздух-въздух" - "Игла-С".

Ми-28НЭ е оборудван и с автоматично 30-милиметрово оръдие, което има боекомплект от 250 снаряда.

Ка-52 е въоръжен с 30-милиметрово автоматично оръдие, две 23-мм оръдия и голям комплект от управляеми и неуправляеми ракети. Хеликоптерът може да носи и бомби. Той е значително по-маневрен и бърз от Ми-28, но с по-слаба броня.

Военните анализатори считат, че в близкото бъдеще бойните хеликоптери може напълно да бъдат заменени от дронове или управляеми кръжащи муниции. Причината е широкото навлизане на преносимите ПВО ракети с малък обсег.