И двете картечници са създадени точно преди Втората световна война и се превръщат в емблематични символи на съветските и немските оръжейни школи, предава Russia Beyond.

Всяка има своите плюсове и минуси, а ние ще се опитаме да открием какво ги прави толкова добри.

Германската MP-40 е картечница с пълнител с капацитет от 32 стандартни 9x19-мм патрони. Мунициите се слагат вътре много удобно, а презареждането по време на стрелба също е удобно.

Вижте как изглеждат ППШ-41 "Шпагин" и MP-40 Schmeiser >> >> >>

"Същевременно съветската ППШ разполага с барабанен пълнител със 72 7,62x25-мм патрона. Нужно е повече време за поставяне на такъв пълнител преди битка. Той е по-тежък и не толкова удобен за носене, както пълнителите на MP-40. И все пак има два пъти повече муниции във всеки пълнител. Това предимство би могло да компенсира по-рано отбелязаните неудобства", казa професорът от Академията за военни науки Вадим Козюлин.

Германската MP-40 е по-лека, но има по-малка надеждност при прецизна стрелба.

"Ако трябва да проведа прецизна стрелба, бих избрал ППШ пред MP-40. Дървеният приклад на първата печели срещу изцяло металния на немската. Той е по-гладък и идеално приляга на рамото в сравнение с MP-40. В резултат ППШ е по-точна", признава майорът от резерва Александър Борисов.

Както споменахме, и двете картечници се усещат удобни по време на автоматична стрелба. И в тази конкретна част германската MP-40 превъзхожда съветската ППШ.

"И все пак MP-40 има скорострелност от 600 изстрела в минута, докато ППШ има два пъти повече - 1200 изстрела в минута. Така че в реални бойни условия всяка секунда MP-40 изстрелва под десет патрона, докато ППШ може да изстреля 20 по врага. Този параметър създава огромна разлика между двете", казва Борисов.

7,62x 25-мм патрони на ППШ са малко по-мощни в сравнение с немските 9x19-мм. "Преди няколко години тествахме тяхната пробивна способност върху бетонни блокове. Някои от ППШ са проникнали в два блока от този тип, докато MP-40 ефективно преминава само през един от тях", казва майорът.

ППШ има недостатък от технологичната страна. Между детайлите ѝ има луфт и когато ППШ се разклати, се чува как елементите се ударят един в друг. Падането на картечницата от малка височина често води до спонтанен изстрел. Тъй като опростеният спусков механизъм позволява само автоматичен огън, стрелбата не спира, докато в пълнителя има патрони.

"Но основният проблем на ППШ е била нощната стрелба. Безпогрешно е разпознавана по трите пламъкa, излизащи от цевната кутия. През нощта това винаги е разкривало позицията на войниците за врага", заключава Борисов.