Компютърни специалисти към канадската правозащитна организация Citizen Lab обявиха, че са открили шпионски софтуер, който "се възползва" от наскоро установен технически недостатък в устройства, произвеждани от корпорацията Apple, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Уязвими са смартфоните iPhone, които работят с версията 16.6 на мобилната операционна система iOS на компанията, посочва Citizen Lab.

Apple съобщи, че нейните специалисти са обновили системата, след като техническият недостатък е открит. Citizen Lab призовава потребителите да инсталират актуализацията на своите устройства.

Експертите на организацията свързват шпионската компютърна програма с израелската компания НСО (NSO).

Атаката е била открита, когато специалисти от Citizen Lab анализирали устройство, създадено от Apple, което използвал служител на правозащитна организация, базирана в САЩ. Оказало се, че апаратът е заразен с шпионския софтуер "Пегас", създаден от израелската фирма НСО.

От 2021 г. тя е включена в "черен" списък, изготвен от администрацията в САЩ, тъй като се смята, че нейната шпионска програма се е използвала за незаконно следене на правителствени представители и журналисти в различни страни.