Преди дни Apple пусна първата бета версия на iOS 13.4, а в нея са налични доказателства за доста интересна нова функционалност, която може да е достъпна скоро и за крайните потребители. В кода на софтуера се споменава за CarKey API, която би позволила отключване, заключване и стартиране на автомобил през iPhone или Apple Watch.

Вътрешните файлове, открити от 9to5Mac описват възможност за използване на тази опция за работа с автомобили, които разполагат с NFC свързаност, като смартфонът или часовникът трябва да се доближи до съответната зона, за да се използва като ключ. Няма да е необходима оторизация с Face ID, а това означава, че опцията може да се използва, дори когато устройството е с изтощена батерия.

Сдвояването със съвместимите автомобили ще става през приложението Wallet, а след това ще е необходимо процесът да бъде завършен през програмата към съответното превозното средство. На този първоначален етап трябва да задържите устройството си върху съответния NFC четец. Интересна ще е възможността за споделяне на създадения CarKey с други потребители, което също става през приложението Wallet. Остава да видим кога ще бъде налична тази функционалност и с кои автомобили ще е съвместима.