Нова услуга, подобна на предлаганите от Uber, стартира в Япония. Неочаквано оператор на услугата е технологичният гигант Sony, който предлага S.Ride съвместно с пет местни таксиметрови компании, предава technews.bg.

Принципно в Япония са забранени таксиметровите услуги без собствени машини. Единственият шанс на оператори като Uber е обединяването с местни компании, за което приближаващата олимпиада през 2020 г. разкрива шансове.

В момента приложението S.Ride работи само в Токио, но паркът от автомобили, обслужващ мегаполиса, превишава 10 хиляди машини. За сравнение, JapanTaxi - едно от тай-популярните приложения за такси в Япония - разполага с 60 хиляди машини, но те обслужват клиенти в цялата страна.

Потребителите могат да плащат за услугата с кредитни карти и чрез портфейли S.Ride, които обработват плащания, като прочитат QR код от таблица, поставена на задната седалка на таксито.

Sony планира да разшири услугата с допълнителни функции, вкл. прогнозиране на търсенето и предложения на база изкуствен интелект. Освен това услугата скоро ще стане достъпна и в други градове на страната. Експанзия извън Япония не се очаква.