Капсулата Дракон на компанията Спейс екс, предназначена за пилотирани полети, се е взривила на 20 април по време на тест в космическия център Кенеди. Това заяви американският сенатор Ричард Шелби, председател на комисия в Сената, която управлява бюджета на американското космическо управление НАСА, предаде Франс прес.

Според сенатора онова, което НАСА нарича "аномалия" във връзка със случилото се с капсулата Дракон на 20 април, е предизвикало "пълната загуба на капсулата". Шелби прикани директора на НАСА Джим Брайдънстайн да спази традицията и да извърши независимо разследване на случилото се. Шефът на НАСА отвърна, че управлението разследва съвместно със SpaceX.

Вижте как изглежда космическият кораб "Дракон" >> >> >>

Инцидентът на 20 април представлява по-голям по мащаб проблем, отколкото признава досега НАСА, отбелязва Франс прес.

Нито НАСА, нито SpaceX не признаха официално, че става дума за експлозия. Те се обосноваха с воденото разследване.

Но облак дим, заснет над космическия център и вътрешно видео на НАСА от експлозията изтекоха анонимно в мрежите.

Капсулата Дракон трябваше да стане едно от двете "таксита" на НАСА за пътуване до Международната космическа станция. Първият пилотиран полет с Дракон беше предвиден преди края на годината.

Екземплярът, взривил се на 20 април по време на тест на двигателите му, трябваше да бъде изстрелян с ракета в идните месеци по време на изпитание на системата за спешно действие, която би позволила на капсулата да се върне на земята, ако ракетата има проблем.

SpaceX и НАСА трябва спешно да открият причината за експлозията и компанията на Илон Мъск трябва освен това да произведе нов екземпляр от капсулата, който да замени взривилата се.

Всичко това поставя под въпрос целта американски астронавти да започнат да летят отново от САЩ през 2019 г. В началото на март шефът на НАСА гарантираше, че това е 100 процента сигурно. Към този момент изглежда, че това ще стане не по-рано от началото на 2020 г.