SpaceX и Пентагонът подписаха договор за съвместно разработване на нова ракета, която може да изстреля в космоса 80 тона товар и оръжия и само за един час да го достави навсякъде по света.

Очаква се тестовете на ракетата да започнат още през следващата година, съобщава Business Insider.

Ракетата на Мъск ще превозва оръжия по света 15 пъти по-бързо от съществуващите самолети, като американския C-17 Globemaster, като ще има близък до неговия капацитет.

"Помислете за това, че ще можем да доставим военни товари от 80 тона навсякъде по земното кълбо за по-малко от час", каза генерал Стивън Лайънс, ръководител на американското транспортно командване на конференция в сряда.

Новият договор е допълнително доказателство, че SpaceX започва да разчита все повече на военния сектор.

По-рано този месец частната космическа компания спечели договор с военната Агенция за космическо развитие за производство на четири сателита за проследяване на ракети.

Освен товари на Земята, военният Starship ще може да доставя оръжия и до околоземна орбита

Снимка: SpaceX

Преди това компанията на Мъск правеше изстрелвания на шпионски сателити.

Армията на САЩ се обърна към SpaceX и за двойната употреба на сателитите за интернет Starlink, които могат да създадат нова военна навигационна мрежа.

Служителите на Space Force пуснаха по-рано тази година, че вече работят в тясно сътрудничество със SpaceX, след като възложиха на компанията договор през август.

Новата система за доставка на оръжие наподобява милитаризирана версия на ракетата Starship. Вместо да е пълна с хора, тя ще превозва военни товари.

Възможно е системата да се използва и за нанасянето на масивен удар от космоса. Сигурно е, че проектът ще стъпва на Starship, но за сега няма повече яснота.

Близкото партньорство на SpaceX с Пентагона кара някои да мислят, че и другите проекти на Мъск може да имат двойно предназначение. Такива могат да бъдат мозъчните чипове на Neuralink.