SpaceX успешно изстреля 18-тата мисия по извеждане на сателита Starlink. Групата им в орбита се увеличава с още 60 апарата, а първата степен на ракетата Falcon-9 летя и кацна само 27 дни след последния си полет.

Компанията на Илон Мъск доказа колко лесно, бързо и надеждно могат да се използват повторно ракетите Falcon-9, извършвайки поредното успешно приземяване.

Настоящата мисия е петата за първата степен на използваната ракета. За контраст, космическата совалка имаше нужда от бавен, скъп и не особено надежден ремонт след полетите си в космоса, за да може да лети отново.

Освен с уникалната си технология за повторно използване на ракетите Falcon-9, SpaceX е на път да се превърне и в първата компания, която да реализира глобален сателитен интернет.

Мрежата Starlink трябва да осигури достъп до интернет на ползватели навсякъде на планетата, включително в труднодостъпните и слабонаселени региони при скорост 1 гигабит в секунда по стандартите на 5G. За целта компанията възнамерява да разположи в орбита 11 хиляди спътника, като въвеждането им в експлоатация възлиза на 10 милиарда долара.

На първо време SpaceX планира да осигури високоскоростен достъп до интернет за южните щати на САЩ.