Американският президент Доналд Тръмп обвини Google, че помага на китайската Народноосвободителна армия вместо да сътрудничи с Пентагона.

По този начин президентът повтори твърденията на своя министър на отбраната Патрик Шанахън от преди няколко дена. Причината за тежките обвинения е отказът на Google да участва в изграждането на облачни услуги за Пентагона на стойност 10 милиарда долара, предава Mobile Bulgaria.

Компанията обоснова отказа си с конфликт между поръчката на военните в САЩ и нейните корпоративни ценности. Именно това доведе до избухването на Тръмп в социалната мрежа Twitter.

Той е на мнение, че Google чрез своите действия подкрепя Китай и отказва в същото време поддръжка на американската армия. Според Патрик Шанахън пък китайските военни печелели изключително предимство заради интеграцията между бизнес и армия, което не се случвало в САЩ.

Твърденията, че Google помага на китайската армия не са подкрепени с доказателства, но според Пентагонът това е така, защото компанията развива бизнес в Китай, а по-късно китайците използват технологиите й за свои цели.