Турция изпробва успешно своята система за противовъздушна отбрана с голям обсег Siper. Възможностите й са като на руската С-400, която Турция закупи преди повече от година.

Исмаил Демир, ръководител на Агенцията за отбранителна промишленост на южната ни съседка, заяви, че системата Siper ще бъде приета на въоръжение през 2023 година, а до тогава ще има още тестове. Резултатите за сега обаче са повече от обещаващи.

"Със системата Siper, която планираме да въведем в експлоатация през 2023 година, ще премахнем по най-категоричен начин всяка заплаха срещу нашето въздушно пространство", подчерта Демир, цитиран от БНР.

Обхватът на ПВО-системата е до 100 км, като първоначално тя ще може да сваля обекти, летящи на до 20 000 метра надморска височина.

С-400 има обсег между 40 и 400 км в зависимост от версиите. Системата може да поразява и цели, летящи на границата с Космоса.

Макар на пръв поглед Siper да отстъпва от тези показатели, то мнозинството от противниковите дронове и самолети летят под 20 000 надморска височина. Siper разполага с много способни радари и би направил небето на Турция много по-сигурно. Системата ще е по-евтина за употреба от С-400.

В последните години Турция значително увеличи броя на военните си разработки. Южната ни съседка има проект за собствен стелт самолет, а бойните й дронове се превърнаха в едни от най-успешните в света.