Комуникационният регулатор на Обединеното кралство Ofcom започна консултации, които могат да формализират отказа от употребата на факсове, пише Би Би Си.

Това би означавало, че от доставчиците на телекомуникации вече няма да се изисква да предоставят факс услуги. Наличието на факсове все още се изисква от редица държавни учреждения. Те обаче не се използват почти никога.

През 2003 г. Ofcom изискваше поддръжката на факс услугите да е леснодостъпна в цялата страна. По това време интернет все още не се бе превърнал в масово явление в Обединеното кралство.

"Сметнахме за подходящо факсът да бъде премахнат, като се има предвид ограниченото му текущо използване", заявяват от Ofcom.

Великобритания не е единствената страна, в която морално остарялата технология все още се поддържа. В Япония факсовете все още са широко използвани.

Япония има високо ниво на усвояване, когато става въпрос за напреднали технологии и е световен лидер в различни области, като например роботиката.

Въпреки това, страната е известна и с трудния си отказ от стари технологии. Освен факсовете, флопи дискетите все още се ползват от множество офис служители.

Факсовете имат привърженици и в САЩ, където те се считат от някои за по-сигурна и надеждна форма на комуникация от електронната поща.