Китайският производител на смартфони Xiaomi официално потвърди в своя блог Weibo, че предстоящият му телефон Mi Mix, който ще бъде пуснат на пазара след няколко дена, ще бъде първият в света с технология за "течна леща" в камерата си, предава technews.bg.

Лещата ще използва течност, обвита в тънък филм, за да замести обикновената оптична леща, съобщи NewAtlas. Двигателче ще контролира прецизно формата на обектива, позволявайки супер-бърз автофокус, а също и способност за бърза промяна на фокусното разстояние на обектива.

По същество течният обектив може лесно да преминава от широкоъгълен към макро- към телефото, като предоставя на потребителите супер-гъвкава камера. Така телефонът ще използва само един обектив, вместо два, три или четири обектива - нещо, което в последните години се наблюдава при много флагмански смартфони.

Xiaomi твърди, че е разработила технологията самостоятелно и, че течната леща "има характеристиките на висока светлопропускливост, ултра-ниска дисперсия и устойчивост на екстремни среди".

Течна леща беше демонстрирана за пръв път пред обществеността през юни 2004 г. Още тогава тя се смята за технология, която ще промени правилата на играта на пазара на смартфони. Реално все още няма телефон с подобна технология, макар че някои производители не пропуснаха да се похвалят, че "работят по модели с течна леща".