Тежкият ударен дрон С-70 "Охотник" извърши първия си полет с имитация на въоръжение. Изпитанията се състояха на полигона "Ашулук" в Астраханска област, съобщава Russia Beyond.

"Неотдавна "Охотник" изпълни няколко полета с функционални имитатори на ракети клас "въздух-въздух". Тестовете позволяват да се оцени съвместната работа на бордовото оборудване на дрона със системите за насочване на ракетите и електрониката на водещия самолет Су-57", разказа пред РИА "Новости" източник от военнопромишления комплекс на страната.

Вижте как изглежда С-70 "Охотник" >> >> >>

Функционалният имитатор представлява ракета със система за насочване, но без двигател и бойна част. За тестовите полети С-70 използва имитатори с инфрачервени и радиолокационни самонасочващи се глави, отбелязва "Российская газета".

Разработеният от ОКБ "Сухой" С-70 "Охотник" ще бъде първият тежък ударен дрон на руските ВКС. При създаването му са използвани технологии на изтребителя от пето поколение Су-57. Апаратът е построен по схемата "летящо крило" с употребата на материали и методи, понижаващи видимостта му от радари.

В бой С-70 ще стане безпилотен подчинен на Су-57. Ще може да разширява зрителното поле на изтребителя, да разкрива обекти от вражеската ПВО и да поразява цели по команда на водача.