Президентът Володимир Зеленски награди Amazon с наградата за мир в Украйна. Причината е подкрепата на компанията, оказана към страната по време на войната с Русия.

Наградата бе връчена на Amazon Web Services (AWS) от вицепремиера на Украйна и министър на цифровата трансформация Михайло Фьодоров на среща в Лугано, Швейцария. Лиам Максуел, директор на правителствената трансформация за AWS, прие наградата.

"Amazon AWS буквално спаси нашата цифрова инфраструктура", заяви Фьодоров. Благодарение на облака на AWS Украйна е успяла да опази своите държавни регистри и критичните бази данни.

От първите дни на войната Amazon забрани регистрацията на нови клиенти от Русия и Беларус.

Наградата за мир в Украйна беше въведена по-рано тази година от Зеленски. Тя може да бъде присъдена на компании, правителства или политици, които подкрепят Украйна във войната й с Русия.

Google беше първата компания, която получи наградата за мир за подкрепата си за Украйна през май. Microsoft също е носител на наградата.

В началото на май тази година Microsoft обяви, че прекратява всички свои операции в Русия. Москва се оказа без облачните услуги и поддръжката на различните версии на Windows.