Фирмата за интернет сигурност “Sophos“ предупреди потребителите на Facebook да внимават за измама, която изпраща спам до всичките им приятели в социалната мрежа, съобщава АФП. Според фирмата, "стотици хиляди" потребители на Facebook са се хванали на въдицата с измамата, която експертите нарекоха "likejacking".

Потребители на социалната мрежа получават съобщение с интригуващ текст, например: "Този човек се снима всеки ден в продължение на 8 години" и подкана да посетят сайт, ако отворели линка, попадали на празна страница, с надпис: "Натиснете тук, за да продължите".

Ако го направят, "посланието" автоматично се появява на страницата им във Facebook с бележка "харесано" и се препоръчва на всичките им приятели във Facebook.

"Вашите приятели го виждат и кликват на него и така се разпространява", обясниха от “Sophos“. През последните две седмици фирмата предупреди за други две измами във Facebook, които подмамваха потребителите да си инсталират adware пакет (зарзява с реклами на техния компютър).