Основателят на Microsoft Бил Гейтс заяви, че изкуственият интелект е готов да промени света, какъвто го познаваме. По думите му ние трябва да се подготвим за това, защото събитията няма да се случат в далечното бъдеще.

"Скоро след като първите автомобили бяха на пътя, имаше и първата автомобилна катастрофа", написа милиардерът в публикация във вторник в личния си блог. "Но ние не забранихме колите", добавя той, аргументирайки се, че вместо това сме започнали да налагаме "правилата за движение".

"Сега сме в най-ранния етап на друга дълбока промяна, епохата на AI", продължи той. "Това е аналогично на онези несигурни времена преди ограниченията на скоростта и предпазните колани."

След това Гейтс продължи да изброява редица основателни опасения за изкуствения интелект, които подчертават нарастващата нужда от правила и разпоредби за AI.

Един от най-големите рискове от AI е възможността за опорочаване на изборите и  подкопаване на демократичния процес, твърди Бил Гейтс.

"Дълбоки фейкове и дезинформация, генерирани от AI, могат да подкопаят изборите и демокрацията", пише Гейтс. "В по-голям мащаб генерираните от AI фалшиви кадри могат да бъдат използвани за манипулация на избирателите. Разбира се, не са необходими сложни технологии, за да се посее съмнение относно легитимния победител в изборите, но AI ще го направи по-лесно."

Само през последните няколко месеца AI си проби път към президентската надпревара през 2024 г. по нови и все по-изненадващи начини. Генерирани от AI изображения, например, вече са използвани в две политически реклами, свързани с изборите през 2024 г.

"Някой намира начин да открие фалшификатите, някой друг измисля как да се противопостави на тях, някой трети разработва контрамерки и така нататък", пише Гейтс. "Няма да бъде перфектен успех, но няма да сме и безпомощни".