Както Google Chrome, така и Microsoft Edge успяха да увеличат пазарния си дял при браузърите през юли 2020 г., според данни на NetMarketShare, от които става ясно, че най-голямата жертва на този растеж е Firefox, предава technews.bg.

Приложението на Mozilla дълго време беше вторият най-използван браузър, но сега, когато Edge премина към енджина на Chromium, все повече потребители дават шанс на браузъра на Microsoft, в резултат на което пазарният дял на Firefox непрекъснато намалява.

Firefox всъщност пропада толкова бързо, че вече загуби второто си място след Chrome, отстъпвайки на Edge. Миналия месец Chrome увеличи пазарния си дял от 70,19% до 71,00%, докато Edge скочи от 8,07% на 8,46%, а Firefox регистрира спад от 7,58% на 7,27%.

Миграцията към Chromium позволи на Microsoft да превърне Edge в кросплатформен браузър и това е една от причините, които допринесоха за растежа му. Сега Edge е достъпен не само за Windows 10, но и за Windows 7, Windows 8, Windows 8.1 и дори за macOS. В същото време Microsoft работи и върху Linux версия на браузъра.

Но това, което направи Edge вторият най-използван браузър в света, е фактът, че Microsoft го предлага като браузър по подразбиране в Windows 10. Новият Edge замества предишната версия на браузъра като приложение по подразбиране в операционната система, а самата Windows 10 е най-популярната десктоп платформа, което води до увеличаване на пазарния дял на Edge.

Microsoft предлага новия Edge както за ръчно изтегляне, така и като автоматична актуализация на устройства, работещи под управление на Windows 10.