Европейският съюз постигна споразумение, което дава на потребителите по-голям достъп до техните данни и контрол върху начина, по който цифровата информация се използва от компаниите, съобщава БНР.

Брюксел вече определи глобални стандарти за защита на личните данни и неприкосновеността на личния живот, както и за укрепване на правния си арсенал за справяне с мощта на технологичните компании, съобщи агенция Франс прес.

Съгласно закона споделянето на данни между клиентите и компаниите, както и с други фирми, трябва да бъде улеснено. Досега данните на хората оставаха в ръцете на фирмите, а потребителите имаха малък шанс да получат достъп до тях.

Новите правила включват също така предпазни мерки срещу незаконно предаване на данни от доставчици на облачни услуги и улесняват смяната на доставчиците на услуги за обработка на данни.

Законът за данните ще влезе в сила от 2025 година. В момента Европейският съюз подготвя и първия в света всеобхватен закон за регулиране на изкуствения интелект и се стреми той да бъде одобрен до края на годината.