Приложението за запознанства в LGBTQ+ общността Grindr е глобено с 6.3 милиона евро, защото шпионирало потребителите си. Това става ясно при разследване, проведено от Норвегия, а апликацията не е спазвала GDPR правилата на ЕС.

"Нашето заключение е, че Grindr е разкрил потребителски данни на трети страни за поведенческа реклама без правно основание", каза Тобиас Юдин, ръководител на международния отдел на Норвежкия орган за защита на данните.

Норвежкият съвет на потребителите е подал жалба срещу Grindr през 2020 г., тъй като приложението споделя местоположение, IP адрес, рекламен идентификатор, възраст и пол и потенциално чувствителния факт, че потребителят е регистриран в приложение за гей запознанства.

Норвежкият регулаторен орган установява, че потребителите не могат да дадат подходящо съгласие за споделяне на техните данни, като те не са били информирани, че данните им могат да се споделят на трети страни.

От Grindr са предприели мерки, макар и да не става ясно какви са те. В резултат на дейността на компанията глобата е намалена до 6.3 милиона евро, като в първия си вид била 10 милиона евро.

Централата на Grindr е в Калифорния, а главният изпълнителен директор е Джеф Бонфорте, който преди е бил вице президент в Yahoo. Между 2016 и 2020 година приложението е собственост на китайската компания Kunlun Tech. Тя продава 98% от дяловете си под натиск на американското правителство. Преди няколко години Вашингтон стартира кампания, целяща да окаже натиск над всички китайски технологични фирми, опериращи в Западния свят. Новите собственици на Grindr са San Vicente Acquisition LLC, в които влизат Джеймс Лу, бивш изпълнителен директор в китайската интернет търсачка Baidu.