Преди 72 година Джорд Оруел пише своя антиутопичен роман "1984", в който тоталитарната държава следи и знае всичко за всеки. На върха на пирамидата стои "Големият брат" - загадъчен диктатор, притежаващ цялата информация и променящ едновременно хода на бъдещето и миналото. Ситуацията днес е по-различна. Липсва глобална свръхтоталитарна държава, но вместо това "Големият брат" не е един.

В днешния дигитализиран свят технологичните гиганти наистина знаят всичко за всеки. Вашите политически пристрастия, местоположение, религия или сексуални предпочитания не са тайна за корпорациите, които използват данните, за да увеличат приходите си от реклама.

Но колко точно знаят за нас?

От антивирусната компания Clario са провели мащабно и изключително интересно изследване. То разкрива Топ 50 на приложенията, знаещи ценна информация за своите потребители.

Имена, възраст, пол, сексуална ориентация, раса, политически убеждения, религия, местоположение, мобилен номер, мейл адрес, интереси, хобита, банкова информация, дори притежанието на домашни любимци - всичко това не е тайна за някои от най-популярните приложения и сайтове.

Можем да кажем, че не всички "Големи братя" са равни, а някои са по-големи от други, защото не всички събират цялата информация от по-горе за потребителите си.

В Топ 3 на най-големите шпиони са Facebook, Instagram и Tinder. Това превръща Марк Зукърбърг в най-големия "Голям брат", тъй като Instagram е под шапката на Facebook. Освен това в класацията има и други приложения, принадлежащи на милиардера.

От Clario са създали процентен индекс, показващ колко реална информация знаят за вас технологичните гиганти. При Facebook оценката е 70,59 процента, а при Twitter е 20,59%.

Вижте как изглежда Топ 50 >> >> >>

Проучването обхваща само реални и конкретни данни. То не включва бисквитките, проследяващи вашата активност в интернет. Това означава, че технологичните гиганти знаят дори повече за вас.

"Колкото повече Google знае за вас, колкото повече Facebook знае за вас, колкото повече те са в състояние да картографират личния ви живот, толкова повече влияние и власт ще имат върху вас", заяви Едуард Сноудън на преди няколко години пред изданието Swisher.

Дори да се отнасяте скептично към Сноудън, то следенето на потребителите от технологичните гиганти е наистина притеснително. Никога досега в историята не е било толкова лесно да се събере информация за милиарди хора, предоставена от тях доброволно.