Руската хакерска група Turla е успяла да разработи метод за проследяване на трафика на Chrome и Firefox. Откритието е на компанията за киберсигурност Kaspersky, която е цитирана от ZDNet.

Според Kaspersky, хакерите използват троянски кон, за да компрометират браузъра и след това го модифицират. Те инсталират собствени сертификати за сигурност, като променят и някои от другите модули на браузъра.

Всичко това им позволява да проследяват трафика на потребителя, включително и криптираните връзки. При тях не може да се видят самите данни, но е достатъчно да се разбере с кои сайтове се свързва потребителят. Методът буди недоумение в експертите, защото троянският кон така или иначе дава възможност за следене и контрол на системата.

Един от вариантите е, че той е резерва, в случай, че потребителят открие троянския кон и го премахне. Антивирусният софтуер няма как да хване промени в конфигурацията на браузъра, а малко потребители реинсталират и браузърите си, когато бъде открит вирус в компютъра им.