Индия наложи глоба на американския софтуерен гигант Google, дъщерна компания на Alphabet, след като властите в Делхи приключиха второто си антитръстово разследване срещу компанията през настоящия месец, съобщи Ройтерс, цитиран от БТА.

Google е глобен с 9,36 милиарда индийски рупии (113,04 милиона долара), тъй като разследване установи, че компанията злоупотребява с пазарната си позиция за популяризиране на своето приложение за разплащания.

В петък, 21 октомври, Индийската комисия по конкуренцията (CCI) прецени, че Google е конфигурирал платформата си по такъв начин, че да премахне незаконно конкурентите от приложенията си като YouTube и Chrome.

Също така операционната система Android, разработена от Google, е снабдена със серия от приложения на същата компания, които са инсталирани предварително на телефоните, сред които и собствената търсачка. Това дава значително конкурентно предимство на услугите за търсене на Google спрямо конкурентите му, обяви индийският антитръстов орган. В резултат комисията наложи на Google глоба от 13,4 милиарда рупии (162 милиона долара).

Операционната система Android е доминираща на пазара на мобилни устройства в Индия, и управлява 95 процента от всички смартфони в страната, според данни на изследователската агенция Counterpoint.

След този в Китай, индийският пазар е вторият в света по брой потребители на смартфони.